Ontdek de voordelen van een condensatieketel

Wist u dat een condensatieketel tegenwoordig de algemene norm is in België? Traditionele stookolie CV-ketels worden namelijk sinds 2021 niet meer toegelaten bij nieuwbouw en renovaties. Een condenserende ketel heeft als grote voordeel ten opzichte van zijn voorganger: het rendement is vele malen hoger én de ketel is ook nog eens energiezuiniger. We leggen u graag uit wat een condensatieketel is, wat het verschil is met traditionele ketels én wat de voordelen zijn van een gascondensatieketel.

Wat is een condensatieketel?

Een condensatieketel is een energiezuinige CV-ketel die erg lijkt op een traditionele verwarmingsketel. Het grote verschil is dat een condensatieketel zijn warmte uit zijn eigen rookgassen, die voor het overgrote deel uit waterdamp bestaan, terugwint. De waterdamp uit de rookgassen bevat (her)bruikbare energie die opnieuw ingezet kan worden voor het verwarmen van een ruimte. Dit hergebruik van warmte maakt een condensatieketel daarom energiezuinig.

Hoe werkt een gascondensatieketel?

Een condensatieketel werkt door middel van recuperatie, met andere woorden: produceert warmte door middel van terugwinning uit brandstofdampen. De dampen die afkomstig zijn uit gasverbranding worden teruggewonnen met gebruikmaking van een condensator.

Om energie terug te winnen, maakt de condensator door middel van condenseren de dampen weer vloeibaar. Dit doet de ketel met behulp van een dubbelwandige, concentrische buis. Deze buis bestaat dus uit twee ringen. In de buitenste ring wordt buitenlucht aangezogen welke zorgt voor gasverbranding terwijl via de binnenste buis rookassen worden afgevoerd.
 
Tussen deze twee ringen vindt warmteoverdracht plaats waardoor een deel van de gasdampen condenseert en vervolgens als vocht weer neerslaat. Dit condenswater maakt het mogelijk om water voor te verwarmen wat daarna weer in de badkamer en/of de keuken te benutten is. Op deze manier gaat er geen kostbare energie verloren en stoot de CV-ketel minder dampen uit.   

hoe werkt een condensatieketel

Wat zijn de voordelen van een condenserende ketel?

We hebben de grootste voordelen van een condenserende ketel voor u op een rij gezet:

  • Een condenserende ketel verbruikt zo’n 10 procent minder energie dan een traditionele ketel;
  • Het rendement van de meeste ATAG condensatieketels bedraagt circa 96%;
  • Condensatieketels hebben energielabel A en zijn doorgaans uitgerust met een intelligent systeem dat het rendement optimaliseert;
  • Ditzelfde intelligente systeem zorgt ervoor dat de ketels een stuk minder onderhoud vergen;
  • Door hergebruik van de vrijgekomen energie is een condensatieketel veel duurzamer en milieuvriendelijker dan zijn klassieke voorganger;
  • Condensatieketels zijn relatief betaalbaar en gemakkelijk te plaatsen;
  • Er zijn geldende premies voor het plaatsen van een gascondensatieketel;
  • Alhoewel condenserende ketels het beste werken met vloerverwarming, werken ze met alle verwarmingsinstallaties.

Premies condensatieketel

Wanneer u een energiezuinige verwarmingsinstallatie plaatst en u bent een ‘beschermde afnemer’, komt u in aanmerking voor premies vanuit netbeheerder Fluvius. Zo kunt u een condensatieketel premie van €1.800 ontvangen wanneer u een oude gasketel vervangt door een nieuwe condensatieketel. Hierbij zijn voorwaarden van toepassing.

Offerte aanvragen

Soorten condenserende ketels

Condenserende ketels zijn er in twee varianten:

  • Met warmtewisselaar, waarbij dampen indirect gekoeld worden tot onder het dauwpunt;
  • Met rookgascondensor, waarbij door menging met water het rookgas verzadigt raakt, afkoelt. Deze variant is vooral nuttig bij brandstoffen met een hoog vochtgehalte zoals gas of biomassa.
Vind hier de ATAG condensatieketel series:
 

Ontdek condensatieketels van ATAG
soorten condensatieketels

Wat is belangrijk bij een gascondensatieketel?

Wat zijn aandachtspunten bij gascondensatieketels? Bijvoorbeeld wanneer u uw huidige ketel wilt vervangen.
 
Wanneer het tijd is om uw gasketel te vervangen kiest u daarbij het best voor een condenserende ketel. Daar kunt u weer minimaal 20 jaar mee vooruit en geniet u van de voordelen van een condensatieketel zoals hierboven beschreven. Daarnaast verdient u door de energiebesparing, de condenserende ketel snel weer terug.
 
Daarbij zijn geen aanpassingen aan uw huidige CV-installatie nodig en kunt u verwarmingsutiliteiten en leidingen laten zoals ze zijn. Dit scheelt weer in de kosten. Een nieuwe ATAG condensatieketel laat u door een ATAG SelectDealer al installeren in minder dan een dag. Bovendien heeft u op die manier recht op uitgebreide garantie en is uw condensatieketel wettelijk gekeurd.

 

Ontdek de condensatieketel die bij u past

Bent u overtuigd dat een condensatieketel bij u past? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde ATAG SelectDealer bij u in de buurt. Of ontdek welke CV-ketel het beste aansluit bij uw situatie met de Comfortkiezer.

Open de Comfortkiezer Zoek een ATAG SelectDealer
warmtewisselaar atag condensatieketel inox